Sanat Terapi, Alzheimer ve Demans gibi bilişsel bozukluklardan muzdarip olan hastalara yardımcı olmak için yararlı ve geliştirici bir aktivite olabilir. Diğer iletişim türleri başarısız olmaya başladıktan sonra bir ifade biçimi haline gelebilir. Sanat, “tepkileri uyandırabilir” ve “hafıza kaybı yaşayan hastalar için anlama becerisinin kilidini açmaya yardımcı olabilir.”
Alzheimer, Demans gibi bilişsel bozuklukları olan bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek üzere, Amerika Alabama’da kurulmuş olan Bilişsel Dinamikler Vakfı’nın kurucusu Dr. Daniel C. Potts, Alzheimer teşhisi konulduktan sonra bir sanat terapisi programına giden babası Lester’in, daha sonra tanınmış bir suluboya sanatçısı olduğunu belirtiyor.
İster iplerle bir ponpon ister daha gelişmiş bir suluboya resim olsun, sanat yapmak bir Alzheimer hastasının gününü aydınlatabilir ve farklı bir kanal aracılığıyla iletişim kurmasına yardımcı olabilir.
Alzheimer ve Demans, dili kendini ifade biçimi olarak kullanma becerisini zayıflatır ve ortadan kaldırır. Hastalıklar giderek kötüleştiğinde, düşünce süreçlerindeki şiddetli düşüş, iletişimi ve hafızayı erişilemez hale getirir. Daha az kan akışı nedeniyle beyin aktivitesi tehlikeye girer. Sanat terapi, hastalığın yarattığı yaşamı değiştiren kafa karışıklığının artmasına rağmen korunan sanatsal yetenekleri ortaya çıkarır. Sanat, sinir bozucu hastalık koşullarına mutluluk ve doyum getirerek yaşlıların yaşamlarını iyileştirir.
Kanada Nörolojik Bilimler Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, hastaların sanatsal becerilerini Toronto’daki St. Micheal’s Hastanesi’nde aileleri ve doktorları ile iletişim kurmak için kullandıklarını ortaya koyuyor. Çalışma Mary Hecht adlı bir hastaya odaklandı. Mary şiddetli vasküler demans nedeniyle yaygın kullanılan kelimeleri ve hayvan isimlerini hatırlayamıyordu. Ancak kelimeleri hatırlayamasa da anılarından kalan karmaşık ve kesin çizimler çizerek çevresindekilere duygularını iletebildi.
Sanatsal çalışma, haysiyet, onay ve bütünlük duygusunu teşvik eder. İlişkiler ve empati gelişirken, dildeki çıkmazlar bireylerin hikayelerini yaratıcı bir şekilde ifade etme yetenekleri tarafından aşılır. Çevresine hakimiyet gelişirken kaygı ve yalnızlık duyguları azalır.
Sanat, dans ve müzik, hastalığın yarattığı olumsuz koşullardan muzdarip insanlara başkalarıyla bağlantı kurmaları için ilham verir. Tedavi edici sanat programları, getirdikleri geliştirici fırsatlar nedeniyle zihinleri harekete geçirir ve saldırgan davranış belirtilerini azaltır.
Amerikan Alzheimer Vakfı sanat terapi sırasında akılda tutulması gereken bazı noktaları şöyle belirtiyor:
- Sanat terapi etkinliklerinde zararlı olabilecek hiçbir materyal kullanmayın
- Parlak renkler ve çeşitli dokulara sahip ve duyusal etkisi olan malzemeler kullanın
- En sevdikleri yer veya mevsim gibi çocukluklarından etkileri olan şeyler çizmelerini sağlayın
- Aktivite sırasında konuşun. Gerçek projeyi tartışın veya eski anıları geri getirmeye yardımcı olabilecek sorular sorun
- Onlar için projeye sizin başlamanız gerekebilir. Onları harekete geçirin ve sonra bırakın. Hadi boncukları dizelim ve bir kolye yapalım deyin
- Deneyimi moral oluşturmanın bir yolu olarak kullanın. Aktivite sırasında cesaret verici ve pozitif olun. Daha sonra biten projeyi övün
- Sanat eserlerini mutlaka görebilecekleri bir yerde sergileyin
- Bir Alzheimer hastasını sanat terapi yapmaya başlatmanın bir yolu sanat terapi programına katılmaktır. Size yakın programlar olup olmadığını araştırın.
Demans ve Alzheimer hastası yaşlılara yardımcı olmak için kullanılan sanat terapi programları
Hastanelerin yanı sıra bakımevlerinde sanat terapi programları oluşturulmaktadır. Bu programlar, yaşam kalitesini zenginleştirmek ve yaşlıların çevrelerine katılmalarını sağlamak için toplumsal sanat ve kültürel etkinliklere erişim sağlamaktadır. Sanat terapi sınıfları ve atölyeler, yaşlıların geçmişlerine ait anılarla bağlantı kurmalarına ve konsantrasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Sanat, dans ve müzik, beyinde dilin kullanmadığı bölümleri kullanır
Bilişsel Dinamikler Vakfı ve Alabama Üniversitesi tarafından bölgelerinde yaşlılara sanat terapi hizmeti verildi. Birkaç öğrenci yaşlılarla birlikte çalıştı. Bu programın ilham verici örneklerinden biri, artık yemek pişirmeyen veya ailesiyle konuşmayan Alzheimer hastası 80 yaşındaki bir kadın oldu. Sanatı hayatına getirdikten sonra bu kadın, Şükran Günü’nü ailesiyle birlikte geçirdi ve tüm yemeği kendisi pişirdi.
Bilişsel Dinamikler Vakfı kurucusu Dr. Daniel C. Potts’a göre, sanat ve dans dersleri, yaşlıların semptomlarını azaltmalarına yardımcı olmak için diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında iyi sonuçlar veriyor. Sanat terapi, Alzheimer hastalığını ve Demansı iyileştirmese de, hastaların yaratıcı olmasına ve bu deneyimin keyfini çıkarmasına yardımcı olabilir.
Kaynak: http://www.arttherapyblog.com/art-therapy-seniors/art-therapy-helps-people-with-dementia-alzheimers/