Düşünsel Demans Terapisi

“Sevgi Herkese İyi Gelir”

Düşünsel Demans Terapisi İlk Defa Düşünürya’nın Kurucusu Özlem Marangoz Aydın Tarafından, İlk Defa Huzurevlerinde Alzheimer Ve Demans Hastalarının Düşünme Ve Hatırlama Yeteneklerinin Geri Çağrılması Ve Aktif Halde Kalabilmesi İçin Uygulanmaya Başlanmıştır.

Terapi Adını Ünlü Filozof Sokrates’ten Alan Sokratik Sorgulama Ve Geriatri Bilim Dalının Tüm Fiziksel Ve Psikolojik Yaklaşımları Birleştirilerek Uygulanır.

Yaşlılığa Bağlı Olarak Gelişen Duyamama, Görememe, Yürüyememe Gibi Her Türlü Fiziksel Değişiklik Hastanın Kendisini Yetersiz Hissetmesini Engelleyip, Terapiye Katılımını Optimum Düzeyde Sağlayacak Şekilde Desteklenir.

Düşünsel Demans Terapisi Yöntemi İle Alzheimer Ve Demans Hastalarının Belli Bir Konu Üstünde Odaklanarak Felsefe Yapabildiği Ve Düşünsel/Zihinsel Faaliyetlerin Korunması Ve Sürdürülmesine Destek Olduğu Belirlenmiştir.

 

Düşünsel Demans Terapisini Yöntemi Nasıl Uygulanır?

  • Düşünsel Demans Terapisini Uygulayan Kişiye “Kolaylaştırıcı” Denir.
  • Katılımcılar Birbilerini Görecek Ve Duyacak Şekilde Çember Biçiminde Otururlar.
  • Kolaylaştırıcı Da Çemberde Yer Alır.
  • Düşünsel Demans Terapisi Grup Terapisidir, Bireysel Uygulanmaz.
  • Katılımcı Sayısı En Az 5 Kişidir, Masimum 20 Kişi Olabilir.
  • Ortamın Sessiz Ve Sakin Olması, Ortama Giriş Ve Çıkış Olmaması, Görevliler Dışında İzleyicilerin Olmaması Gerekir.
  • Süre Maksiumum 1 Saattir. Katılımcılar Yaşlı, Alzeheimer Ve Demans Hastası Olduğu İçin Süre Gelişen Şartlara Göre –Süreçte- Yeniden Düzenlenebilir.
  • Düşünsel Demans Terapisi Sırasında Yapılan Konuşmalar Rastgele Sohbetler Değildir. Kolaylaştırıcı Tarafından Seçilen Bir Konu (Uyaran) İle Başlanır Ve Terapi Boyunca Aynı Konu Etrafında Konuşulması Sağlanarak Katılımcıların Odaklanması, Düşünmesi, Fikir Üretmesi, Fikir Ve Düşüncelerini Söylemeye Cesaret Etmesi, Başkalarının Fikirlerini Dinlemesi Ve Değerlendirmesi, Böylece Derinleşerek Düşünsel Bir Yolculuk Yaşaması Ve Zihin Faaliyetlerini Hızlandırması, Korunması Sağlanır.

 

Düşünsel Demans Terapisinin Kazanımları Nelerdir?

  1. Tüm Arkadaşları İle Birlikte Aynı Ortamda Varlık Göstermek Bütünleyici Ve Destekleyici Bir Etki İle Psikolojik Olarak Grup Terapisi Ortamı Da Oluşturur. Böylece Sürekli Bir Arada Kalan Ama Toplanıp Böyle Bir Sohbeti Birlikte Yapmak İmkanı Olmayan Katılımcılar Grup Olarak Bir Bağ Kurarlar.
  2. Birbirlerini Bireysel Olarak Daha Yakından Tanır Ve Fikirlerini Öğrenirler, Daha Kuvvetli Bir İletişime Geçebilirler.
  3. Birbileri İle Grup Olarak Hep Birlikte Sosyal Ve Psikolojik Etkileşim İçine Girerler.
  4. Günün Konusu Hakkında Demokratik Bir Ortam İçinde Hür İradeleri İle Katılmak İstedikleri Oranda Konuşular.
  5. Bu Esnada Konuşulan Konu Özelinde Anlamak, Düşünmek, Odaklanmak, Hatırlamak, Hatırladıklarını Hafızalarında Düzenlemek, Yorumlamak, Söylemeye Gönüllü Olmak, Söylemeye Cesaret Etmek, Düzenli Cümleler İle Söyleyebilmek, Uygun Kelimeleri Seçebilmek İçin Yoğun Bir Zihinsel Süreç Yaşarlar.

 

  1. Hafıza Kaybı Oranlarına Bağlı Olarak Duydukları Bir Fikri Akıllarında Tutmak, Kendi Fikirleri İle Kıyaslamak, Ve Farkı Anlatmak Gibi Eylemleri Yapmaya Başlarlar. Bir Süre Sonra “Aynı Fikirdeyim”, “Aynı Fikirde Değilim”, “Bence”, “Bana Göre”, “Ben De Öyle Düşünüyorum/Düşünmüyorum” Gibi Cümleler Söylemeye Başlarlar.

 

  1. Terapi Süresince Fiziksel Olarak Da Terapide Kalabilmek, Duymak, Dinlemek, Görmek, Uyanık Kalmak Eylemleri İçin Yoğun Çaba Harcarlar.

 

  1. Bulundukları Ortamda, Arkadaşları İle Ya Da Kişisel Herhangi Bir Sorunlarını Dile Getirip, İzah Etme Ve Çözüm Arama, Bulma Olanağını Kullanırlar. Böylece Bakım Verenler Tarafından Değil Kendi Aralarında Demokratik Bir Ortamda Konuşulduğu İçin İkna Olur, Yaklaşımlarını Olumsuzdan Olumluya Çevirirler.

 

  1. Yaşılıktan Kaynaklı, Onları Mutsuz Eden Fiziksel Yetersizliklerini Kabul Etmeye Daha Fazla Gönüllü Olurlar.

 

  1. İçinde Bulundukları Ortamın Olumlu Yönleri İle Mutlu Olmanın Öneminin Farkına Varırlar.

 

  1. Ölüm Korkularını Paylaşırlar, Başka Arkadaşlarının Ölüm Korkusu İle Başa Çıkma Yollarını Öğrenirler.

 

  1. Varlıklarının Kabul Gördüğünü, Saygı Duyulduklarını Ve Sevildiklerlerini Hissettikleri İçin Hayatla Olan Bağları Kuvvetlenir.

 

  1. Düşünsel Demans Terapisinin Yazılan Ve Yazılamayan Tüm Kazanımları Yaşlılıktan Ve Hastalıklarından Dolayı Mutsuz Olan, Ölümden Korkan, Alzehimer Ve Demans Sebebi İle Geçmişi, Sevdikleri Ve Hatta Kendileri İle Bağları Kopan Ama Fiziksel Olarak Bir Arada Yaşayan Bu İnsanların Kendilerine, Çevrelerine, Anılarına Ve Düşüncelerine Olan Bağlarının Olabildiğince Aktif Kalmasını Sevgi Dili İle Felsefe Yaparak, Hayatın İçinde Ve Aktif Tutmayı Hedeflemektedir.

 

 

Özlem Marangoz Aydın Kimdir?

Taşranın Zakkumlar İçerisinde Verimli Topraklarına, Ailesinin İlk Çocuğu Olarak Doğdu, Söke, Aydın. Köye Ait Her Türlü İzi Hem Yüreği Hem De Elleri Taşır.

Uzun Yıllar Gezerek, Görerek, Çok Çalışarak Ve En Sonunda Çocuklarla Felsefe İle Tanışarak Kendini Yeniden Buldu. Çocukları Hep Sevdi, Felsefe Yaparak Tüm İnsanları, Ama Özellikle Çocukları Daha Doğru Sevebileceğini, Daha İyi Anlayabileceğini Gördü. “Düşünen Sesli Toplum” Hayal Ediyor. “Düşünürya” Yı Kurdu Çünkü “İnsana Dair Her Şey” Le İlgileniyor. Sloganı “Sevgi Herkese İyi Gelir”.

Kızı Ve Oğlu İle Birlikte İçindeki Çocuğu Yeniden Büyütüyor.

Çocuklar Ve Yaşlıların “Yetişkinler” Tarafından Baskılandığını Düşünmüştü Hep, Ölmek İçin Gün Sayan, “Vazgeçmiş Ve Usanmış” Yaşlılar Tanımıştı. Felsefe Yolu İle Onların Yüreklerine Ulaşmak Ve Düşünmeyi Tekrar Hatırlatabilmek İçin “Düşünsel Demans Terapisi”Ni Geliştirdi. Hikayesine “Huzurevlerinde Felsefe Yapan İlk Kişi Olmak” Da Eklendi.

En Sevdiği Mesleği; Çocuklar Ve Yaşlılarla Felsefe Yaparak İnsan Ömrünün Başlangıç Ve Sonunu Sorgulayıp Düşünerek Birbirine Sevgi İle Bağlamaya Çalışmak..

Yaparak Ve Yaşayarak Öğrendikleri Dışında Gittiği Okullar;

  1. Kızılay Özel Hemşirelik Lisesi / İstanbul
  2. İstanbul Üniversitesi Florance Nightingale Hemşirelik Fakültesi
  3. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi
  4. Wimbledon School Of English / Londra – İngiltere
  5. P4c – Çocuklar Ve Topluluklarla Felsefe Uzmanlık Eğitimi / İstanbul